Villa Circuitus

Sijainti
Växjö, Ruotsi
Rakennusvuosi
2015
Kohteen kuvat
Kuvaus

Villa Circuitus on energia- ja ilmanvaihtoratkaisuihin erikoistuneiden passiivitaloammattilaisten Simone Kreutzerin ja Tommy Wesslundin yhteistyössä arkkitehti Nina Sandahlin rakennuttama ja suunnittelema sertifioitu passiivitalokohde. Lähtökohtana rakennuksen suunnittelussa oli täyttää kansainvälisen passiivitalostandardin asettamat vaatimukset. Jokainen yksityiskohta rakenteista teknisiin järjestelmiin on loppuun asti suunniteltu äärimmäisen energiatehokkuuden saavuttamiseksi. Rakennuksen pohjan muodoksi on valittu normaalista poikkeavasti ympyrä, jotta rakenteiden ulkoilmaa vasten olevat pinta-alat on saatu minimoitua. Pohjaratkaisun ansiosta lämpöhäviöt rakenteiden läpi ovat suorakulmaiseen rakennukseen verrattuna pienemmät.

Rakennuksen lämmitetty nettoala on 175 m2 sisältäen neljä makuuhuonetta, suuren keittiön ja ruokailutilan. Kaakkoon avautuvalle seinälle on sijoitettu suuret ikkunat, joiden ansiosta auringon lämpösäteilyä saadaan tehokkaasti hyödynnettyä talviaikaan. Ikkunoiksi kohteeseen on valittu kansainvälisen Passive House Institute:n sertifioimat Smartwin-ikkunat. Ikkunoiden U-arvot vaihtelevat välillä 0,6-0,7 W/m2.K riippuen ilmansuunnasta johon ikkunat osoittavat. Ikkunat ovat asennettu syvälle seinärakenteeseen, jotta kantava runko on ollut mahdollista eristää ja tiivistää mahdollisimman tehokkaasti lämpöhäviöiden minimoimiseksi.

Luonnonmukaisten rakennusmateriaalien käyttöön on Villa Circuitus:essa kiinnitetty huomiota laajasti. Rakennuksen runko on puurakenteinen ja julkisivu on puupohjaista Kebony-materiaalia. Ulkoseinien eristemateriaalina on käytetty 400 mm kerrosta selluvillaa ja 120 mm kerrosta Pavatex puukuitueristettä, joiden ansiosta U-arvoksi tulee 0.8 W/m2.K. Yläpohjan eristeenä on käytetty 500 mm paksuista kerrosta selluvillaa ja U-arvo on 0,07 W/m2.K. Alapohja on eristetty 600 mm kerroksella solulasieristeellä ja U-arvo on 0,11 W/m2.K.

Tilojen lämmitys on järjestetty Paul-ilmanvaihtokoneella, jonka lämmöntalteenoton hyötysuhde on 94%. Tuloilman esilämmitys hoidetaan nestekiertoisella järjestelmällä, joka on yhdistetty 90 m syvään maalämpökaivoon. Lisäksi maalämpökaivoon on yhdistetty pieni 3,5 kW Thermia-lämpöpumppu, jolla tuotetaan lämmintä käyttövettä sekä varmistetaan tilalämmityksen riittävyys kylmimpinä kuukausina. Rakennuksessa tuotetaan aurinkosähköä 6170 Wp järjestelmällä.

Energiatehokkaiden ratkaisujen tuloksena Villa Circuitus täyttää kansainvälisen passiivitalostandardin vaatimukset tilojen lämmitysenergiankulutuksessa 15 kWh/m2.a. Omistajan blogin mukaan toteutunut 10 kuukauden tilojen ja lämpimän käyttöveden energiankulutus kohteessa oli 2800 kWh. Rakennuksen katolle asennetut aurinkosähköpaneelit tuottivat 4 kuukauden aikana 1900 kWh.

Yhteystiedot

Simone Kreutzer simone@igpassivhus.se
Tommy Wesslund tommy@igpassivhus.se

Vieritä ylös